Γιώργος Μουλίνος – Η διατροφή του ανθρώπου του 21ου αιώνα!

Δυστυχώς, η διατροφή του ανθρώπου του 21ου αιώνα, γίνεται χειρότερη , χρόνο με το χρόνο.

Αυτό προκύπτει από τον γρήγορο τρόπο ζωής αλλά και από το διατροφικό περιβάλλον το οποίο γίνεται όλο και χειρότερο. Με πολύ γευστικά προϊόντα μεν αλλά με πολλά συντηρητικά, χρωστικές, ογκοβελτιωτικά και γενικά πολύ επεξεργασμένα προϊόντα.

Επειδή όμως είναι απόφθεγμα στις σύγχρονες έρευνες πώς ‘’είμαστε ότι τρώμε’’ και ότι ο τρόπος που τρεφόμαστε θα προκαθορίσει την υγεία μας μελλοντικά αλλά και την ποιότητα της ζωής μας, στα επόμενα χρόνια . Είναι σημαντικό, με έξυπνες προσθήκες στη διατροφή μας να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Σε μια εποχή που υφιστάμεθα, οξειδώσεις από το οξειδωτικό stress (ελεύθερες ρίζες και δραστικά μόρια οξυγόνου), και έχουμε απόλυτη ανάγκη το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναχαιτίσει τους ‘’ξένους επιβλαβείς εισβολείς’’ (μικρόβια – ιούς κλπ.) , δεν τρώμε τις απαιτούμενες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που αποτελεί την ασπίδα μας ενάντια σε όλα αυτά.

Όταν η σύγχρονη έρευνα προτείνει 4-5 φρούτα ημερησίως και 2 μεγάλα bowl σαλάτας από μίξη διαφόρων χρωμάτων λαχανικών και εμείς καταναλώνουμε συνήθως 3 φρούτα την εβδομάδα και στην καλύτερη περίπτωση , 1 μικρή σαλάτα την ημέρα, είμαστε απροστάτευτοι  απέναντι σε όλα αυτά τα οποία μας φθείρουν και προσβάλλουν την υγεία μας.

Oι σωστά σχεδιασμένοι χυμοί, είτε από φρούτα , είτε από λαχανικά,  είτε από μίξη φρούτων και λαχανικών είναι μία εξαιρετική λύση στο πρόβλημα γιατί μας παρέχουν όλες τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία αλλά και τις φυτοχημικές ουσίες και μας προστατεύουν από τις ‘’απειλές’’ που μας περιτριγυρίζουν.

 

Γιώργος Μουλίνος

M.Sc – PhD Φυσιολογίας

της Άσκησης & της Διατροφής

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Φυσικοθεραπευτής

M.Sc – PhD Αθλητιατρικής

~

Λάμπρος Μουλίνος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 M.Sc, RD, EHFA